WMW - Primorska

NašaBankaMorala - uskoro
Grupacija za moralnog čovjeka

S nama imate život bez stresa! S našim Partnerima imate sigurnu kvalitetu i najniže cijene
S nama imate mogućnost ostvariti DODATNU ZARADU svaki dan 30 kuna, minimalno.

U Rijeci održana komemoracija za Zdravka Ćiru Kovačića

 

komemoracijaU riječkoj Gradskoj vijećnici u petak je održana komemoracija povodom smrti Zdravka Ćire Kovačića, osvajača dviju olimpijskih medalja u vaterpolu, koji je nakon sportske karijere radio kao promotor sporta i gospodarstvenik.

Zdravko Ćiro Kovačić je umro u Rijeci u 90. godini te je bio najstariji riječki olimpijac.

Uz obitelj i prijatelje, od Kovačića su se oprostili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednica Kluba Sušačana, kojem je Kovačić bio predsjednik i osnivač, Tamara Morić, predsjednik Športskog društva "Primorje 08" Željko Vidan, predsjednik Kluba olimpijaca Aramis Naglić, predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barač te pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Tomislav Paškvalin.

Zdravko Kovačić je rođen u Šibeniku 5. srpnja 1925. godine, a već 1926. seli s roditeljima na Sušak gdje u tadašnjoj Victoriji 1939. godine započinje igračku karijeru koju uspješno nastavlja u riječkom Primorju.

Zdravko Ćiro Kovačić nastupio je na trima olimpijskim igrama, a osvojio je dvije srebrne medalje, u Helsinkiju 1952. i Melbourneu 1956. Bio je jedini živući vaterpolist koji je nastupio za tadašnju reprezentaciju na OI u Londonu 1948. godine.

Kao vrstan vaterpolist i jedan od najboljih svjetskih vratara, odlukom "International Swimming Hall od Fame" iz Fort Lauderdalea iz Floride, ušao je među velikane svjetskog sporta.

Kao diplomirani ekonomist je bio od 1972. do 1990. jedan od direktora u uspješnoj brodarskoj kompaniji Jugolinija, a u Športskom društvu Primorje obnašao je razne dužnosti.

Zdravko Ćiro Kovačić dobitnik je Nagrade za životno djelo Grada Rijeke 1986. godine i Nagrade za životno djelo Primorsko-goranske županije 2012., za vrijedan doprinos razvoju sporta, gospodarstva i civilnog društva te za međunarodnu promociju Rijeke.

Godine 1997. dobio je Državnu nagradu dr. Franjo Bučar za životno djelo. U siječnju ove godine Zdravku Ćiri Kovačiću uručena je posebna nagrada za izniman doprinos sportu.

Posljednji ispraćaj bio je u petak 3. travnja na groblju Trsat.

beautysalon thumb

fotostudio thumb

optika thumb

stomatologija thumb

skijanje thumb

torte thumb

rafting thumbl

stranijezik thumb

agencija thumb

pizzeria thumb

masaza thumb

Broj prikaza
293967